Április sem telt események nélkül a tűzoltóknál. A rendkívül száraz, csapadék nélküli tavasz több nádas és avartüzet eredményezett.
Ezek többségét is a felelőtlen emberi magatartás okozta, mert a tűzgyújtási tilalom ellenére a meggyújtott szemetet, árokpartot felügyelet nélkül hagyták! Az egyik esetben a tűz így elterjedt egy tölgyerdő aljnövényzetében. Az időben kiérkező tűzoltóegységek akadályozták meg, hogy a tűz komolyabb, korona tűzzé fokozódjon. Szintén gondatlanságra vall, amikor a fiatal állatok melegítésére szolgáló hősugárzó égő vezetéke nem megfelelő állapotú volt és tüzet okozott. A lakók és tűzoltók együttes tevékenysége révén így csak egy alsóépület rész károsodott a benne lévő berendezésekkel.

Összességében áprilisban május 9-ig 19 esetben vonultak a tűzoltók káreseményhez.

A kárelhárításon kívül…

Áprilisban felülvizsgáltuk Jászkiséren a teljes tűzcsaphálózatot. A felülvizsgálatról és annak tapasztalatairól a jogszabályokban meghatározottak szerint jegyzőkönyvet és jelentést készítettünk, mely átadásra került a települési jegyző, valamint a hálózat üzemeltetésért felelős Jászkiséri Vízgazdálkodási társulat részére. A tűzcsapok ellenőrzése több célt is szolgál: a tűzoltó gépjárművezetők vezetési gyakorlatát biztosítja, a tűzoltók helyismeretét bővíti, mi magunk tapasztalati úton győződünk meg a rendszer esetleges hibáiról, hiányairól.

A tűzoltóbál „gyümölcse”…

Jogszabályi előírás, valamint a logika és az életszerűség is azt diktálja, hogy helyben a jászkiséri tűzoltólaktanyában rendelkezésre álljon egy tartalék gépjárműfecskendő. Az ügyeleti rendszerrel együtt jár a 24 órás, bármikor riasztható készenlét. Eddig ha karbantartás vagy műszaki hiba miatt a KISÉR1-es Mercedes készenléti szert le kellett állítanunk a Jászapáti ÖTE biztosította a tartalékjárművet. Német baráti kapcsolatainknak köszönhetően, Franz Wonhaas, Warthausen egykori polgármesetere révén – ők ajándékozták nekünk az első külföldi kis, könnyű kategóriás Mercedest 1997-ben – sikerült ismét egy jó műszaki állapotú, tűzoltó technikáját tekintve megfelelő tűzoltóautóhoz jutnunk a München melletti Soyen településről. Bár ezért az autóért most némi baráti árat fizettünk, de ez korántsem a gépjármű taktikai és technikai értékét tükrözi. Előreláthatólag szeptemberben kerül Magyarországon kiírásra nagy értékű technikai eszköz beszerzését támogató pályázat, amiben már a jászkiséri tűzoltóság is pályázhat. Itt kívánunk egy teljesen új gépjárműfecskendőhöz jutni, ami az elkövetkezendő 20 évben szolgálhat Jászkiséren. A pályázati rendszer sajátosságai – közbeszerzési eljárás stb. … - miatt sikeres pályázat esetén is 2-3 év múlva kerülhet ide az új autó. Ezt az időszakot hivatott megoldani a jelenlegi két korosabb, de műszakilag tökéletes jármű.

Képzések, szakkörök…

Tűzoltóságunk éves kiképzési tervében a tűzoltó szakképzés témái rendszeresen visszatérő elemek. A szakmai tudás szinten tartása, fejlesztése fontos feladat a felelősség teljes munka végzéséhez. A tűzoltóknak rendelkezniük kell alapvető egészségügyi, elsősegélynyújtói tudással is. Ebbe beletartozik az újraélesztés (reanimáció), alapvető sebkötözési eljárások, gerinc sérülés diagnosztizálásának ismerete. E tudást a tűzoltó szakképzés keretein belül elsajátította állományunk, de itt sem árt a felfrissítés. E szakmai foglalkozás helyszínéül választottuk így a jászkiséri Mentőállomást, ahol szakképzett emberek tartottak nekünk elméleti és gyakorlati oktatást AMBU BABA (mű emberi test) segítségével. Mivel ez az eszköz különböző mérőműszerekkel van ellátva gyakoroltuk a helyes ritmusú/frekvenciájú szívmasszázst és levegőbefújást. Motors baleset esetén a bukósisak helyes levételét, a fej és nyak stabilizálása mellett, stabil oldalfektetést.

Köszönet a Mentőállomás dolgozóinak a jó színvonalú oktatásért, bízom további sikeres együttműködésünkben!

Tűzoltóságunk állományából Szepcsik György parancsnokhelyettes és Urbán Fruzsina híradó ügyeletes segítette a Jászkiséri Csete Balázs Ált. Iskola tanulóinak területi ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedőre felkészülését. A csapat abszolút a középmezőnyben végzett, ötödik helyezést értek el a diákok. Büszkék lehetnek, mivel a szakmai témájú feladatokat mindig a dobogó első három fokához elegendő ponteredménnyel teljesítették, egy, nem a szakmával kapcsolatos feladat árnyékolta be eredményüket a végső elszámolásnál.

Gratulálok az iskolás diákoknak és felkészítőiknek! Bízom benne tartós lesz együttműködésünk és még sok-sok barátot és barátnőt hoztok magatokkal a tűzoltókhoz!
 
Névnap
Ma 2018. február 25., vasárnap,
Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
Oldalstatisztika
Tagok : 1129
Tartalom : 37
Tartalom találatai : 112647
Ki olvas minket?
Oldalainkat 5 vendég böngészi