A kiadvány előszava

Tűzoltó AlmanachA Nemzeti Civil Alapprogram Civil Önszerveződés Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma pályázatán elnyert forrást felhasználva, nagyon sok ember személyes közreműködésével állt össze az Almanach.
Ajánlom az Ön és ismerősei figyelmébe ezt a kiadványt, melyből megismerheti a Jász- Nagykun-Szolnok megyében tűz és katasztrófa kárelhárítás területén dolgozó önkéntes és hivatásos szervezeteket. Igyekeztünk a lehető legpontosabb adatokat összegyűjteni. A
megye mind a 78 települését megkerestük. Kiderült, hogy 1989-ben 64 helyen volt önkéntes tűzoltó egyesület. Ezek közül különböző okokból azóta nagyon sok megszűnt, jelenleg 24 ÖTE működik. Hat városban működik hivatásos önkormányzati tűzoltóság.
Négy helyen jött létre önkéntes köztestületi tűzoltóság. Összesen 12 cégnél van működő létesítményi tűzoltóság. Nyolc-tíz speciális mentőcsoport működik a megyében, ezek egy része önálló egyesületként, mások a tűzoltóságokon belül. Az előkészítés során örömmel tapasztaltuk, hogy minden érintett jó lehetőségként fogadta a kiadványba kerülést, ezért sokan segítették munkánkat.
A Jászkiséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elmúlt tíz éves története nem nevezheto tipikusnak. Sikerült átállnunk egy új, jelentős fejlődést biztosító pályára. Az egyesület tagsága megújult, kitűzött céljainkat szinte maradéktalanul elértük. Ehhez nagyon sok segítséget kaptunk Jászkisér Önkormányzatától, a helyi lakosoktól, Jászberény Város Hivatásos Tűzoltósága vezetőitől, a Jászság önkéntes tűzoltó egyesületeitől, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőitől, a Megyei Tűzoltók Szövetségétől, a Biztonságos Magyarországért Közalapítványtól és külföldi barátainktól. Ezért is gondoltuk, hogy egy nagyközség civil szervezeteként, tapasztalatainkat felhasználva, a megye egészére kiterjedő kapcsolatok építésébe fogjunk. Nem szerepelnek a kiadványban a biztonságunk védelmében más területeken kiemelkedő munkát végző szervezetek. A közbiztonság védelmében elismerésre méltó munkát végző rendőrökkel és polgárőrökkel, a katasztrófa helyzetekben helyt álló karitatív szervezetekkel, a mentőkkel szinte napi kapcsolatban vannak a tűzoltók. Egymás tevékenységét kiegészítve együtt dolgozunk azért, hogy a városokban és a vidéki kistelepüléseken egyenlő esélye legyen mindenkinek arra, hogy ha baj van, akkor időben érkezzen a segítség.
Tudjuk, hogy ez ma még nem mindenhol van így, de tenni akarunk azért, hogy a kívánt célt elérhessük. Biztosak vagyunk abban, hogy közösen, a szakmaiságot erősítve, az önkéntes és hivatásos szervezetek szoros együttműködésével a célig vezető út rövidebb lesz.

Balog László
ÖTE elnök

A kiadvány innen letölthető!

 
Névnap
Ma 2018. április 22., vasárnap,
Csilla és Noémi napja van.
Holnap Béla napja lesz.
Oldalstatisztika
Tagok : 1132
Tartalom : 37
Tartalom találatai : 114981
Ki olvas minket?
Oldalainkat 11 vendég böngészi